Lényeg:

Faék blog - az általam olvasott hírekből kiírom azt, ha valaki vagy valakik nagyon hülyék. Másképp: egyszerű, mint egy faék.
Tényleg ennyire hülye vagy?

Reklámozd a saját oldaladat is

Friss topikok

  • NYJetsTD: Tényleg ennyire hülye vagy? Tényleg az. Meg persze talpnyaló, ostoba faék! Azért érdekelne, hogy ... (2011.08.25. 22:46) Komolyzene
  • Amelie11: Ez a nő egy idióta (2011.02.02. 00:03) Selmeczi az idióta...
  • tök hülye: @Voloka: "Talán mert nekik több eszük van, mint a blog írójának." Könnyen lehet. "Nem, semmit ne... (2010.10.19. 13:51) MOL részvényeket eladni!
  • tök hülye: @martonaron: jó. (2010.07.27. 17:59) A diák
  • mittu_domain: Nemám basszameg! + 10 Forint + 10 000 havonta. Neki persze nem számít. Kisköcsög! (2010.07.20. 20:44) Rogán és az IMF...

Linkblog

Csomagolt, az esti vonattal Budapestre kellett utaznia. Mindig a Balaton parton töltötte a nyarat, lassan 30 éve. Most 70 éves, 10 éve nem tanít, nem kutat. Járnak a békés nyugdíjas évek. Az akadémián lesz ülése: egy személyi kérdésről és pénzekről döntenek.

Budapesten rossz hír fogadta: csökkentették az akadémia támogatását. Valakitől el kell venni. Megint.

Sokat járt korábban külföldön, hiszen befutott kutató volt, de sajnos csak itthon. Az egyetemen jó képességűnek gondolták - valószínűleg egy sima fokozatot bárhol szerezhetett volna a világon -, maradt hát doktorandusznak. Abban az időben még magyar szaklapokban kellett publikálni, a nemzetközi folyóiratok nem voltak annyira fontosak. Neki volt néhány kevéssé idézett orosz cikke is, jól jött az előmeneteléhez. Ráadásul édesapja párttitkár volt, így soha nem volt gond a következő fokozattal. 40 évesen akadémikus lett és ő maga soha nem lépett be a pártba. Így lehetett egy átlagos fokozattal rendelkező emberből akadémikus.

Mivel nem volt párttag, a rendszerváltás idején fel sem merült, hogy az ő akadémiai fokozatát vagy tagságát felül kéne vizsgálni. Szerencséje is volt: a tudományos életben sem voltak nagy tisztogatások, és az egyetemen is szerették a kollégák, volt bázisa. Ebben az időben meghallotta az új kor szavát és témavezetőként publikált több tehetséges doktorandusz hallgatóval. 6-8 év alatt így a korábbi - viszonylag gyenge - cikkei mellé kerültek nagy folyóiratok is, magas impakt faktorral.

Az akadémiai döntések előtt végiggondolta tehát tapasztalatait: sok országban nincs tudományos akadémia, de ahol van, ott is általában jelképes összeget fizet a kutatóknak. Már ha fizet. Több helyen a kutató fizet a tagságért. Jó lenne, ha itthon is hasonló lenne a rendszer. A kutatási pénzek útja is átláthatóbb lenne, ha azok pályázatokon kerülnének az egyetemekre és nem az akadémia kutatócsoportokon keresztül. Jelenleg a fiatal kutatókat és kutatásaikat csak ebből a keretből lehet finanszírozni - a témavezető segítségével -, a 3 éves PhD képzés után. Másrészről a nyugdíjból nem tudna megélni, hiszen az csak a budapesti lakásának a rezsijét fedezné. Talán. Vagy még azt sem. A szavazáson tehát a kutatócsoportok megszüntetése, és a személyi pénzek megtartása mellett fog szavazni. Így az ő juttatásaihoz sem kell nyúlni - ami cirka nettó 400.000 Ft -, és a jövőért is megtett mindent: nincsenek többé akadémiai kutatócsoportok az egyetemeken.

Már csak a személyi kérdésben kellett döntenie. A pályázó munkája világszínvonalú. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikkeinek impakt faktora magasabb, mint a bizottsági elnök és az alelnök cikkeinek együtt, összesen. Ráadásul a hivatkozásainak a száma is hasonlóan magas. Viszont áruló. Nem azon az egyetemen építi a karrierjét, amelyiken a diplomáját szerezte. Sőt: a fokozatát is a másik intézményben nyerte el. Miért akar ő a mi tudományos osztályunk tagja lenni? Nem is ismerjük! Meghozta a döntését: ellene szavaz.

Címkék: az akadémikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faek.blog.hu/api/trackback/id/tr62192468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása